Новини


Трифон Зарезан

С пожелание за берекет и здраве, всяка година празнуваме по отколешна традиция Празника на лозаря – Трифон Зарезан.

20 години Детска фолклорна група "Славейче"

Отбелязване на 20 годишнината на Детска фолклорна група "Славейче" към НЧ "Христо Ботев - 1898", с. Ценово с промоционален клип. Създателите на групата и участници в нея разказват за реализирането на своите мечти, за разширяването на мирогледа и приноса към изграждането на ценности и обич към българското.

https://youtu.be/a5-pkTrVuYA 

Тръжна процедура

Протокол от проведена тръжна процедура

Деца от Ценово приготвят гозбите на баба
Деца от Ценово приготвят гозбите на баба

За пета поредна година врати отвори лятната работилница „Сръчковци“ в Ценово. Инициатор за събирането на децата е читалищният секретар на НЧ „Христо Ботев“ Веска Димитрова. До началото на учебната година момичета и момчета ще овладяват не само основни принципи, но и  тънкости, в готварството, ще творят с природни материали, ще рисуват върху текстил с пръсти, ще моделират с глина накити и украшения. Организаторите предвиждат и инкрустиране върху дърво и изработване на силиконови фигури. В групата се включиха и двама братя от Франция, дошли при баба и дядо за времето на лятната ваканция. Тази година занятията се провеждат в залата на пенсионерския клуб „Млади сърца“. Причината е, че участниците могат да използват уредите за приготвяне на храна.

Първата сбирка беше посветена на една от традиционната за трапезата на българина храна – хляба. Единадесетте деца с интерес се включиха в приготвянето на питка. Под ръководството на Росица Цветанова малките кулинари се учеха да пресяват брашно, да месят тесто и да усукват косите със сирене. След като питката беше опечена всеки с интерес и ентусиазъм успя да опита от кулинарното си произведение. Повечето от група не скриха намерението си в близко време да изненадат своите близки с домашна питка.

„На следващата сбирка предвиждаме да научим децата да точат. По-късно ще се опитаме да подредим и баница. Своеобразната кулинарна академия ще приключи с приготвянето на макарина – едно от традиционните ястия за региона. Предвиждаме в края на лятната работилница да подредим изложба с изработените арт предмети и да поканим много гости“, разкри част от бъдещите планове Веска Димитрова.

В края на първата сбирка сръчковците от Ценово бяха единодушни, че за приготвянето на питка се изисква не само желание, но и много любов. Един от съветите, които ще запомнят за цял живот е, че тестото се „удря“ поне сто пъти в масата, за да бухне като планина. Малко поизцапани с брашно, всички си тръгнаха с настроение и нескрито желание да могат да приготвят поне част от гозбите на баба.

Тръжна процедура

Откриване на тръжна процедура за отдаване под наем на земеделска земя.

Заповед №19 то 06.08.2020 »  
Бланка предложение - цена »

Талантливата Полина Георгиева от русенското с. Ценово с първа награда и стипендия от конкурса „Диньо Маринов”
Талантливата Полина Георгиева от русенското с. Ценово с първа награда  и стипендия от конкурса „Диньо Маринов”

Министерството на образованието и науката, Община Варна и Общинският детски комплекс в морската столица проведоха юбилейния 20-и Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов”.

В надпревара с над 450 деца от национални училища по изкуствата и училища с музикални паралелки от цялата страна Полина Георгиева от село Ценово спечели първа награда и стипендия. Изпълнителите  бяха оценявани от жури с председател проф. Костадин Бураджиев и членове проф. Любен Досев, Ангел Добрев, Иван Георгиев, Данка Цветкова и Галя Петрова–Киркова.

Полина Георгиева се представи в раздел индивидуални изпълнители. Тя  произхожда от род на родолюбиви българи, които ревностно съхраняват българските традиции и предават българското народно пеене от поколение на поколение.

Като солист на детска фолклорна група”Славейче” при Народно читалище „Христо Ботев-1898” с. Ценово Полина не веднъж е печeлила награди и обичта на публиката. Нейните ръководители Румяна Иванова, Иван Георгиев и Румяна Русева са горди и удовлетворени със своята възпитаничка, което ги мотивира да продължават да работят за посаждане семената на българския фолклор.

Желаем на Полина Георгиева още дълги години да ни радва със своите изпълнения и много творчески успехи

Световен ден на поезията
Световен ден на поезията

В Община Ценово за първи път се проведе поетичен конкурс за млади таланти във възрастова група 11-15 години по повод Световния ден на поезията

 

21 март е избран за Световен ден на поезията по решение на 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в Париж, Франция, прието на 3 ноември 1999 г. Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света. Поезията е “за всеки жив читател и за всеки жив поет”. По този повод в Община Ценово за първи път се проведе поетичен конкурс за млади таланти във възрастова група 11-15 години.
Организаторите на събитието бяха Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Ценово, Община Ценово и Народно читалище „Христо Ботев 1898“ Ценово. За жури организаторите бяха поканили поетесата от гр. Русе - г-жа Мануела Симеонова, като председател и членове – г-жа Мария Танкова, поетеса и местен бизнесмен и г-жа Веска Димитрова – секретар на читалището в с. Ценово.

Независимо от регламента на конкурса бяха получени много авторски творби и от по-малки деца. След многократно разглеждане на творбите, журито реши да награди следните участници: Първо място – Ренета Красимирова Костадинова – ученичка в 7 клас, ОУ „Хр. Ботев“ Ценово за творбата й „Сърце“,
Второ място – Деница Дойчинова Петрова – ученичка в 7 клас , ОУ „Хр. Ботев“ Ценово, за стихотворението „Нужен си ми“, и
Трето място - Борислава Георгиева Симеонова – ученичка в 3 клас, ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Долна Студена, за стихчето „Славейче“.

Мероприятието се проведе с встъпителни монолози и изчитане на стихотворения на наши бележити автори като Матей Шопкин /“Необходимост“/, Дамян Дамянов /„Приказка“ и „Из поема на щастието“/, Евтим Евтимов /“Поклонници на чужди етикети“/, Петя Дубарова /„Изповед“/, Марин Тачков /„Дай ми дрога“/, представени от ученици от ОУ „Хр. Ботев“ с. Ценово, под тихите звуци на въздействащата музика от записи на Ричард Клайдърман.
Призивът към всички поети по душа бе, че „Днес е денят, в който всеки може да преоткрие себе си, да намери своя верен път в живота, да разтвори и разбере душата си. Оставайки на течението на мислите и стремежите си, събуждайки най-нежните си и съкровени чувства, всеки може да вземе лист хартия и да се отдаде на поривите на въображението си, заживявайки в света на Поезията“. В този поетичен дух, поетесата г-жа Симеонова поздрави публиката по повод този прекрасен пролетен ден и поднесе на публиката някои свои разтърсващи и неотразими творби от стихосбирките си. На наградените тя връчи последната своя стихосбирка „Пясък в обувката“, с пожелания за създаване на нови силни и вълнуващи стихове и личен автограф. На всички участници бяха раздадени грамоти, книги и цветя. Местна комисия за борба срещу противообществените прояви поднася специално благодарности към д-р Петър Петров, Кмет на Община Ценово, г-жа Мануела Симеонова, г-жа Мария Танкова, г-жа Веска Димитрова, НЧ „Христо Ботев 1898“, г-жа Павлинка Николова, учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“ Ценово и всички участници в конкурса и мероприятието. 

Трети март 2014

Жителите на русенското село Ценово поднесоха цветя и венци по случай

Националния празник на България –

Трети март.

 

В дъждовното време на 02.03.2014г. пред  Народно читалище „Христо Ботев -1898“ с. Ценово, обл. Русе във връзка с Националния празник на България – Трети март, се събраха родолюбиви ценовчани с цветя и венци,  които поднесоха на двата паметника в селото - Мемориала на падналите за свободата в отечествените войни и Паметника на руския войн Казака Матей.  Цветя и венци поднесоха - Община Ценово, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва  в Община Ценово, Народно читалище „Христо Ботев -1898“.

          Председателят на ОСОСЗР - Митко Макавеев поднесе поздравителен адрес на семейство Филипови за оказаното съдействие за поставяне на два броя оръдия пред мемориала на загиналите в отечествените войни.

Председателят на Читалището Георги Георгиев запя Химна. В дъждовното утро го последваха всички присъстващи. А най малкият участник, петгодишния Николай Миленов, гордо развяваше знамето и пригласяше песните – Химна на  България и Хубава си моя горо.

Трифон Зарезан с. Ценово

Българският народ е оцелял, защото е предавал традицията от уста на уста  и от ръка на ръка. "Затова днес короната царска аз ти давам но знай, че до теб стоим и заедно ще градим". С тези думи старият цар на лозята Емил Петров от русенското село Ценово, предаде короната на новоизбрания цар Искрен Найденов, който поемайки и знамето, извезано с инициалите на празника Трифон Зарезан,  отправи благословия по стар народен обичай:

- Да е берекет през цялата година и през праговете ни да тече и много грозде през годината да има.

Празникът в Ценово се организира всяка година от Община Ценово, Народно читалище „Христо Ботев -1898”, а тази година се включиха и „Веселите баби” от пенсионерския клуб. Земеделските производители от Ценово: ППК „Янтра” – Ценово, Румен Ламбев, Георги и Венцислав Георгиеви, Емил Петров, Искрен  Найденов, Владимир Цветанов, Красимир Кръстев, Илия Борисов, Борислав Йорданов, Цветан Георгиев, Павлин Христов се обединиха да отбележат празника подобаващо, осигурявайки вино и почерпка за всички почели празника. Те сториха това с Вяра и  надежда, че подадената добронамерено ръка се отблагодарява стократно  от Вселената, връщайки се в изобилие и добра реколта.

   Кметът на Общината д-р Петър Петров подкрепи инициативата на земеделските производители.

Празникът премина под звуците на оркестър „Янтра” с кръшни български хора и ритуално Зарязване на лоза. Молебен за успешна и благодатна реколта направи отец Антон. След което оркестърът под ръководството на Иван Георгиев, заедно с царя на лозята Искрен Николаев и Емил Петров, минаха и поздравиха колективите, от с. Ценово, които се бяха събрали да отбележат празника, оставяйки след себе си добро настроение и  оптимизъм за продължаващите традиции, съхраняващи българския дух жив и творящ.

Коледен концерт 2013
Коледен концерт 2013

С  празничен  концерт, посветен на 115 години от създаването на Народно читалище „Христо Ботев -1898” бяха отбелязани коледните и новогодишни празници в с. Ценово, обл. Русе.

Концерта започна с поздравителен адрес на Председателя на читалището Георги Георгиев. В своето слово той спомена, че Коледа е ден, в който добрата енергия е навсякъде около нас. Това е времето когато всички коледни пожелания имат своята истинска сила и казани с истинско чувство и любов към ближния разпръскват наистина благотворното си влияние над всички. Да кажеш истински хубави пожелания за Коледа е лесна работа, но се изисква постоянство и добро сърце, за да претвориш пожеланията в дела   и да чувстваш цялата сила на празника в себе си и добрата енергия, която той носи. Затова читалището винаги се е стремяло да обедини хората и да даде възможност на всеки да изяви себе си, чрез таланта, който носи. 115 години в Народно читалище „Христо Ботев-1898” с. Ценово  камбаната на духа е звъняла  в сърцата и душите на хората. Повече от век през тази сцена са минали хиляди  достойни българи,  със силен дух, съхранявайки изконните човешки добродетели. Не едно събитие, не една инициатива, не едно добро дело  са се увенчавали с успех.

Нека през новата 2014 чудесата да влязат във всеки дом, да изпълнят всяко човешко сърце и да направят реалност  надеждата за по-добър живот на всеки, за повече късмет и радост във всяко семейство, във всеки дом, за благоденствие и плодородие по цялата българска земя, за успехите и просперитета на нашето родно място.

И накрая председателят на читалището Георги Георгиев поздрави специално всички самодейци, продължаващи благородното дело за съхраняване на българския фолклор и традиции, с  пожелание за  здраве, късмет и много любов на тях и техните семейства.

Да е мирна, здрава, силна и щедра Новата 2014 година!

Изложба Сурвакници
Изложба Сурвакници

Община Ценово, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, НЧ "Христо Ботев - 1898" с. Ценово Ви уведомяват, че в Интернет център при читалището е разположена изложба на сурвакници и други коледни и новогодишни украси. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 17 до 21 декември.

Солистите на детската певческа фолклорна школа с. Ценово участваха в детски национален конкурс

Солистите на детската певческа фолклорна школа с. Ценово, област Русе – Полина Георгиева и Цветомир Георгиев, участваха в Детски национален конкурс "Диньо Маринов"- Варна, 2013 г. за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. гр. Варна.

Конкурсът носи името на основателя си - гайдарджията-педагог Диньо Маринов, който през 1994 г. заедно с Общинския детски комплекс гр. Варна организират и провеждат първия по рода си детски фолклорен конкурс в България. В конкурса устваха над 400 деца и юноши. В надпяванията над 180 народни певци и певици; 26 камерни вокални и инструментални, над 20 хорове, оркестри и ансамбли с представители от всички фолклорни области в страната

Полина Георгиева от с. Ценово се класира на второ място за любители, а Цветомир Георгиев получи поощрителна награда в категорията професионални изпълнители. Техните ръководители Румяна Иванова, Иван Георгиев и Румяна Русева са горди и удовлетворени със своите възпитаници, което ги мотивира да продължават да работят за посаждане семената на българския фолклор в децата от детска фолклорна група „Славейче” при Народно читалище „Христо Ботев – 1898 – Ценово”.

 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ 'Христо Ботев - 1898' - Ценово
Прима-Софт ООД