Проекти


 

 

 

Проект „Финансови услуги в модерната библиотека“

 

 

 

 

 

Проект “Активни граждански общности чрез читалищата в България. С общи усилия - за по-добро и приветливо място за живеене” 15 август 2011 г. – 30 април 2012 г.

 

Ценово е многолюдно село, разположено в живописните извивки на река Янтра малко преди да се влее във водите на Дунав. Тук природата е очарователна, водите на Янтра привличат рибари от цялата страна, а околностите пазят много история още от времето на траките. При тези дадености е обяснимо изкушението за жителите на Ценово да пожелаят да направят родното си място още по-красиво и привлекателно. След проведени граждански дискусии и активна работа от страна на сформиралите се граждански екипи по обществен ред и сигурност, отдих и туризъм, чистота и почистване, хората осъзнаха, че са имали проблеми просто, защото не са ги решавали.

 

Инициативата мотивира голяма част от жителите на с. Ценово да се включат с идеи, труд и дарения в многобройните дейности за облагородяване на селото. В няколко акции за почистване те възродиха 4 паркови пространства с обща площ 2 450 м2, а с доброволния си трудобособиха детска площадка със съоръжения за игра – люлки, пързалка, детски гърлушки, пейки и поставиха ограда. В училищния двор монтираха две нови тенис маси за младежите от селото, а за свободното време на по-възрастните жители обособиха 2 еко-пътеки с дължина, съответно 1 000 м и 500 м. Доброволци от селото проведоха акция за залесяване на пътя от пазара до река Янтра и до местността Бог баир и засадиха 250 дръвчета, дарени от местна фирма. Водени от добрия пример на своите съселяни, майките от ромския квартал се самоорганизираха и почистиха и парка в тяхната махала, а с подкрепата на гражданския екип направиха втора детска площадка за децата си. Със съдействието на гражданите,общината засили контрола върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и опазването на засадените дръвчета.

 

Доволни от труда си, жителите на Ценово направиха впечатляващ празник в чест на постигнатото. Деца и възрастни демонстрираха солидарността между поколенията в „Игрите на баба” и в кулинарната изложба „Вкусотиите на баба”, която провокира създаването на специална рубрика в регионалния вестник "Утро", включваща интервюта с местни жители и рецепти на ценовски ястия. В резултат на съвместните усилия на общността популярността и интереса към селото като дестинация за селски туризъм се повишиха. През 2012 г.читалището представи община Ценово на туристическо изложение в гр. Русе

 

Но това, което хората отчитат като най-важен ефект от случилото се е, че местната общност се сплоти, работи заедно и с активно доброволно участие в инициативата повиши солидарността и отговорността на всички.

 

Обща стойност на инициативата: 10 655 лв.

Стойност осигурена от АГОРА и ФАБ: 7 015 лв.

Дарители: 9, Доброволци: 77, Часове доброволен труд: 454

 

Партньори: 7 – община Ценово, училище, пенсионерски клуб, 3 местни фирми и БЧК – Русе.

 

“Ние – хората от местната общност на с. Ценово, провокирани от участието си в инициативата “Заедно за по-добър живот”, си подаваме ръка, за да направим нашето родно място по-добро кътче за живеене.”

 

Из отворено писмо от местната общност до кмета на общ. Ценово


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ 'Христо Ботев - 1898' - Ценово
Прима-Софт ООД