Читалището


История на читалището

И рееше се духът ценовски из духовната пустош.

 

И срещнаха се духовете неспокойни на ценовските първенци.

 

И рекоха „Да биде читалище”.

 

И биде читалище.

 

Нарекоха го “Саморазвитие” – И беше 1898 година.

 

И вече 115 години то е център и събужда в ценовската общност, оня творчески заряд, който тлее във всяка човешко същество.

И роди се жар птица, която пърли неспокойният ум на ценовчани, да творят, да пазят и тачат българският роден корен, да развиват и да носят повея на нова ера, за по добро, за по вече красота във живота труден. В по - ново време читалището е преименувано на името на български революционер Христо Ботев .

 

И до днес този огън не спира да гори във нашите сърца и творческият дух да предава сътвореното на нашите деца. За това говорят и множеството изяви на самодейните състави през годините и разностранната дейност на читалището.

 

Народно читалище „Христо Ботев-1898” в оскъдния социален пейзаж на България две десетилетие след началото на прехода се откроява като една малка институция , която макар и трудно, макар и с големи усилия успя да се утвърди като традиционно устойчива институция. Така постепенно пред нашето читалище се оформи пътя на развитието. Той предполага решаване на собствените проблеми чрез поемане на нови обществени ангажименти , излизане от кръга на познатото и поемане на рискове и предизвикателства. Този път е най труден , защото е свързан с преодоляването на стереотипи в отношенията и с носенето на персонална отговорност поради излизането от униформеното съществуване и придобиване на собствена физиономия.

 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ 'Христо Ботев - 1898' - Ценово
Прима-Софт ООД